teaser-image

Allergie

Joerie

WANNEER STUIFMEEL EEN PROBLEEM WORDT.

EEN LOOPNEUS, TRANENDE, RODE OGEN, KRIEBELHOEST. HET IS DUIDELIJK: ER HANGT STUIFMEEL IN DE LUCHT !

Vandaag de dag is één persoon op vijf allergisch. Meest voorkomend is de allergische rhinitis of hooikoorts die een constante groei kent. Enkele tips om van de lente te genieten zonder hooikoortsaanvallen.

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN:

Vermijd zoveel mogelijk het contact met de substanties die verantwoordelijk zijn voor uw hooikoorts. Dat is uiteraard niet altijd eenvoudig.

Je kan de kalender van de stuifmeelvorming raadplegen en uitstapjes vermijden tijdens een hoge pollenbelasting.
Het gras maaien is het ergste dat een persoon met hooikoorts kan doen, nochthans produceert een regelmatig onderhouden gazon minder stuifmeel.
Draag geen contactlenzen tijdens een hoge pollenbelastingperiode.
Voorzie een pollenfilteruitrusting in uw auto; sluit de ramen tijdens je verplaatsing.
Was ‘s avonds uw haar om het dagelijkse stuifmeel te elimineren.
Draag een zonnebril, vooral als er wat wind is.
Laat uw was binnen drogen tijdens het pollenseizoen.
Roken en luchtvervuiling verergeren hooikoorts.

DOKTERSADVIES?

Er bestaan verschillende lokale (ogen, neus) en orale behandelingen volgens je allergiegraad. Een preventieve antihistaminicumbehandeling kan worden voorgeschreven om de symptomen te vermijden of te verminderen. Deze moet wel worden gestart vanaf het begin van de periode waarin je doorgaans hooikoortsaanvallen krijgt.

Tegenwoordig bestaan er antihistaminica van de tweede generatie (cetirizine, levocetirizine,…) die, vergeleken met de vroegere geen slaperigheid met zich meebrengen. Volg de raadgevingen van je arts! Zonder behandeling kan hooikoorts uitmonden in een ergere ziekte zoals astma.

Een hooikoorts die je al jaren meesleept is geen ramp. Er bestaan heel wat oplossingen, spreek erover met je arts en vraag ons om advies.

Voor 20% onder ons heeft de komst van de lente niesbuien, verstopte neuzen en tranende ogen. De eerste golf van berkenstuifmeel komt eraan.

Hieronder 5 tips om jezelf te beschermen:


1. SPOEL JE NEUS ’S MORGENS EN ’S AVONDS.

Om de allergenen, die vastzitten in het neusslijmvlies, los te maken is een fysiologische serum spray aangewezen zowel ’s morgens als ’s avonds om de neus goed te reinigen. Je kan elke avond het haar wassen zodat het stuifmeel de kans niet zou krijgen om zich op het slaapkussen of de zetels te nestelen en zo vermijdt men contact met de ogen en mond.

2. VERLUCHT HET HUIS.

Bij voorkeur ’s morgensvroeg tussen 7 en 9 uur en in de late namiddag na 17 uur. In geval van een stuifmeelpiek is het echter aangeraden om binnen te blijven en de ramen te sluiten. Laat dan de was niet buiten drogen. Zet indien je naar buiten gaat, een zonnebril op. Het bomenstuifmeel dringt ook in je auto binnen. Sluit dus ook de autoramen.

3. DENK AAN VITAMINE D.

Bijna alle soorten allergische aandoeningen zijn de afgelopen decennia sterk gestegen. Eén van de oorzaken van deze steile opgang is het tekort aan vitamine D bij de Belgische bevolking. Vele studies wijzen een link aan tussen het tekort aan vitamine D en de opkomst van vele allergische ziekten, zowel voedsel- als ademhalingsallergieën, bij kinderen of volwassen.

4. JEZELF GOED VERZORGEN IS DE BOODSCHAP.

Men kan een preventieve behandeling voorschrijven met antihistamine. Dit voorkomt het optreden van de symptomen, of in elk geval, zullen deze aanzienlijk verminderd worden. Dit moet gebeuren vanaf het begin van de periode waarin zich normaal een allergische rhinitis voordoet. Opgelet alcohol en antihistamine gaan niet samen!

5. DESENSIBILISATIE?

Ongeveer 20% van de patiënten reageren niet volledig op deze behandeling, de geneesheer kan dan een immunotherapie of desensibilisatie voorstellen. Het is een methode waarbij de patiënt beetje bij beetje aan de allergenen wordt blootgesteld en waarbij de dosis trapsgewijs wordt verhoogd. Het doel is om de patiënt stilletjes aan te laten wennen aan deze stoffen (tolerantie kweken). Het is kwaad helen met kwaad … maar de resultaten zijn er! Over het algemeen verdwijnen de symptomen met deze behandeling en heeft dit een duurzaam effect. Voor sommigen wil dat zeggen dat zij vaarwel kunnen zeggen aan de verschillende behandelingen. De desensibilisatie zou ook het risico verminderen op nieuwe allergieën en om eventueel astma te ontwikkelen.

WAT IS HET STUIFMEELGEHALTE VANDAAG ?

Het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid heeft een aërobiologisch surveillance netwerk op punt gezet dat elke dag, vanaf januari tot september, de pollenconcentratie in de Belgische lucht meet.

Ga naar de site www.airallergy.be

Download de kalender hier.

Huisapotheker

Joerie

KIES UW HUISAPOTHEEK

Vanaf 1 oktober kunnen personen die aan een chronische ziekte lijden en verschillende geneesmiddelen per dag gebruiken, hun huisapotheker kiezen.

WAAROM EEN HUISAPOTHEKER ?

Het voordeel van deze nieuwe service voor de chronische patiënten is dat de huisapotheker altijd een globale kijk zal hebben op de algemene gezondheidstoestand van zijn patiënt, dit leidt tot een gepersonaliseerde opvolging, individuele raadgevingen en de apotheker kan de patiënten op tijd naar andere zorgverstrekkers te sturen.
De apotheker kan ook een schema van de geneesmiddelen voorleggen.
Deze nieuwe service in de apotheek is volledig gratis voor de patiënt.

WAT IS EEN GENEESMIDDELENSCHEMA ?

Een medicatieschema werkt een beetje als een wegwijzer bij uw behandeling. Alle geneesmiddelen, met of zonder voorschrift, worden in een tabel opgenomen in functie van de dag en het moment van de dag. De bedoeling is dat u aan de hand van dit schema uw geneesmiddelen op een correcte manier inneemt. De apotheker zal met dit document ook de interactie, de posologie,… kunnen checken. Dit geneesmiddelenschema, dat uw eigendom is, moet natuurlijk toegankelijk zijn voor het hele verzorgingsteam (de geneesheer in eerste instantie).

Vraag vandaag nog aan uw apotheker of u van deze dienst mag gebruik maken.

BIJ UW APOTHEKER

Durf vragen te stellen
Vraag hem hoe uw geneesmiddel werkt
Vraag hem om uw geneesmiddelen uit te leggen en de posologie van uw geneesmiddelen op de doos te vermelden
Voor uw gemak, indien u verschillende geneesmiddelen neemt, vraag hem om u een medicatieschema op te maken

  </div>  </div><!-- --><div class="col-lg-4">    <aside>      
    <div class="pulsecore tag blog-tags">
<h3>Blog Tags</h3>
<div class="grid flexbox">
  <li class="grid-item"><a href="/tagged/Allergie">Allergie</a> (1)</li>
 • Hooikoorts (1)
 • Huisapotheker (1)
 • Pollen (1)
 • </div>
  <div class="pulsecore_float_barrier"></div>